Milly Tuhusula: bloemen voor de Koningin

Milly Tuhusula is al bijna 3 jaar actief voor LaborAndum. Op de afdeling bij de Amersfoortse waar zij werkt, is zij het zonnetje in huis met haar vrolijke aanwezigheid en een lichtend voorbeeld in accuratesse en werklust.

 

Gedurende haar hele carrière heeft Milly als boekhoudster gewerkt, maar voor LaborAndum doet ze administratief ondersteunend werk.

In het vooroorlogse Nederlands Indië beleefde Milly onbezorgde kinderjaren. Als dochter van een Molukse sergeant van het Koninklijk Nederlands Indisch leger - het KNIL - had Milly een luxe leventje. “Een kindermeisje, een tuinman en een kok zorgden er samen met de andere bedienden voor dat het onze familie aan niets ontbrak. Wel moesten we elke twee jaar met vader mee verhuizen naar een andere post in de archipel. Ik had vijf broers en zusjes en alle kinderen waren op een ander eiland geboren.”

Toen brak de oorlog uit, werd Indië door de Japanners bezet en in 1942 moest haar vader naar het front. Ze zou hem pas in 1947 weer terugzien. In 1949 kwam Milly’s hele familie naar Holland. Het leven was zeker de eerste jaren niet eenvoudig, omdat de Molukkers maar voor een half jaar naar Nederland zouden komen. Maar het verblijf duurde vele jaren langer en, wat Milly betreft, met veel plezier. Milly maakt nu eenmaal overal het beste van en laat zich door ongemakken niet uit het veld slaan. Haar schaterende en parelende lach maakt dat bij de eerste kennismaking al duidelijk.


DE HELD VAN BARNEVELD
In de vroege jaren zestig mocht Milly op Koninginnedag op Paleis Soestdijk namens de Molukse gemeenschap bloemen aanbieden aan de koningin. En Milly was de held van Barneveld toen ze zichzelf een week later in de bioscoop meer dan levensgroot terug zag in het Polygoonjournaal.

Haar eerste baan was op de boekhouding van Hevea in Heveadorp. Ze trouwde met haar Molukse vriend, kreeg twee zoons en toen die naar school gingen, kon Milly weer aan het werk. Zeventien jaar zette Milly zich met hart en ziel in voor de boekhouding van een tabaksgroothandel. Veel van haar vrije tijd bracht ze door met sociaal werk, in het bijzonder voor de verschillende Molukse jongeren-verenigingen in Barneveld. En natuurlijk met haar hobby’s, zoals zingen, tekenen, schilderen en poppen maken.

Het had weinig gescheeld of Milly was op haar zestigste begonnen met een rechtenstudie. Maar het vooruitzicht om zo’n veeleisende studie op haar leeftijd te voltooien, bleek toch te zwaar. Omdat ze graag in een ontspannen sfeer wilde werken, koos ze voor LaborAndum en werkt nu al bijna drie jaar bij de Amersfoortse. Ze vindt het vooral prettig dat ze zich helemaal op haar werk kan concentreren, maar niet meer de zware verantwoordelijkheid en de stress heeft van haar functie als boekhouder. Het contact met de collega’s, samen werken, samen lachen, samen een klus tot een goed einde brengen, dat vind ik belangrijk. Daarom heb ik het hier ook zo naar mijn zin. Vooral de samenwerking met de jongeren geeft me veel voldoening. Je merkt dat je gewaardeerd wordt om je levenservaring, maar ook om de kwaliteit van je werk.“ 

LaborAndum sfeerbeeld
Vacatures: